MARY WHITON CALKINS

Mary Whiton Calkins.jpg
ZA ZPD PISALA SANDRA TOLIĆ

Mary Whiton Calkins, rođena 1863. u Hartfordu, Connecticut bila je američka psihologinja i filozofkinja.

Godine 1884. Calkins je diplomirala na Sveučilištu Smith s naglaskom na klasiku i filozofiju. Tri godine nakon diplome, Calkins je preuzela nastavu na Odsjeku za grčki Sveučilišta Wellesley. Tijekom svog boravka na Wellesleyju, profesor Odsjeka za psihologiju primijetio je njene izvrsne vještine poučavanja i ponudio joj poziciju predavačice, ali pod uvjetom da studira psihologiju godinu dana prije nego što započne s predavanjima. Prihvatila je ponudu iako tada žene nisu imale mnogo mogućnosti za pohađanje studija psihologije. 1890. je započela s predavanjima ‘Psihologije poučavanja’ koju su predavali Josiah Royce i William James na Sveučilištu Radcliffe, ‘sestrinskom fakultetu’ Harvarda. Naime, u tadašnje vrijeme, žene su mogle pohađati studij samo u sklopu navedenog Sveučilišta koje je tada imalo i naziv ‘Harvard Annex’ s obzirom na to da su Harvard pohađali isključivo muškarci. S obzirom na njene sposobnosti, Royes ju je tada uvjerio da pohađa i redovnu nastavu s kolegama na Harvardu. Tadašnji predsjednik Harvarda, Charles William Eliot, protivio se ideji da žena pohađa predavanja u istoj prostoriji kao muškarci. Međutim, uz pritisak Roycea i Jamesa te uz molbu Calkininog oca, Eliot je popustio i dopustio da studira u redovnoj nastavi, ali bez da bude službeno registrirana kao studentica Sveučilišta Harvard. Tijekom godine, Calkins je radila s Edmundom Sanfordom sa Sveučilišta Clark te su na Wellesley Collegeu među prvima u svijetu osnovali psihologijski laboratorij. Sljedećih nekoliko godina nastavila se usavršavati u području psihologije.

Godine 1894. Harvardu je podnesen zahtjev da se Calkins prizna kao kandidat za doktorat što su odbili unatoč preporukama i pohvalama svih kolega koji su s njom radili, uz objašnjene da Harvard ne prima žene u svoje redove. Također, čak i posthumno su joj odbili priznati titulu. Sveučilište Radcliffe joj je ponudilo kandidaturu koju je odbila upravo iz razloga socijalne (ne)pravednosti i razlike koja se radila između muškarca i žena. Calkins je prva žena koja je završila sva predavanja, ispite i istraživanja doktorskog studija i, iako joj se titula nikada nije službeno dodijelila, smatra se prvom ženom koja je doktorirala u području psihologije.

Calkins je objavila četiri knjige i preko stotinu radova u svojoj karijeri, kako u području psihologije tako i filozofije. Prva knjiga ‘Uvod u psihologiju’ objavljena je 1901. Bila je zainteresirana za područja učenja, pamćenja, a kasnije i za koncept ‘self-a’. Tijekom godina, Calkins je nastavila raditi na Wellesley Collegeu gdje je nizala akademske uspjehe.

1905. godine Calkins je postala prva predsjednica Američkog psihološkog udruženja (American Psychological Association), a 1918. i predsjednica Američkog filozofskog udruženja (American Philosophical Association).

Mary Whiton Calkins umrla je 1929. godine. Osim što je postala prva žena predsjednica Američkog psihološkog udruženja te kroz svoj rad doprinijela razvoju psihologije, poznata je i po svojoj borbi za ravnopravnost spolova i socijalnu pravednost te kao snažni zagovornik pacifizma.

Literatura:
• Women’s Psych-E Newsletter (2011). Mary Whiton Calkins, APA’s first woman president. Preuzeto 19. listopada 2018. s https://www.apa.org/pi/women/resources/newsletter/2011/03/mary-calkins.aspx
• Furumoto, L. (1980). Mary Whiton Calkins (1863‐1930). Psychology of Women Quarterly. Vol 5. 55–68.