LEONA ELIZABETH TYLER (1906. – 1993.)

ZA ZPD PISALA KRISTINA PERIŠIĆ

Leona E. Tyler je bila američka psihologinja koja se bavila proučavanjem individualnih razlika, razvojne psihologije i čiji je rad uvelike utjecao na razvoj i profesionalizaciju psihološkog savjetovanja.

Odrastala je kao najstarije dijete u obitelji s troje braće. Roditelji su završili srednju školu i iako nitko u obitelji nije završio fakultet, bili su podržavajući u tome da njihova djeca dostignu visoko obrazovanje. Leonina majka bila je domaćica i unatoč tome što nije nastavila s obrazovanjem nakon srednje škole, smatrala je da žene moraju imati uvjete školovanja jednake muškarcima. Odrastajući u tom okruženju, Tyler je maturirala s 15 godina i nakon završene srednje škole upisala Sveučilište u Minnesoti. Tamo je stekla diplomu iz engleskog jezika i narednih trinaest godina radila kao nastavnica u srednjoj školi. Nastavnička karijera i kontakt s učenicima su utjecali na njen interes o individualnim razlikama, što je trajalo cijeli život. Za buduće bavljenje psihologijom, presudan je bio susret sa psihologom Donaldom G. Patersonom koji je držao edukaciju o individualnim razlikama. Paterson ju je potaknuo da upiše i završi magisterij iz psihologije, nakon čega završava i doktorat s radom koji se bavio razvojem interesa u srednjoj školi. Iste godine kada je i doktorirala (1940.), postaje profesorica na Sveučilištu u Oregonu. Tamo ostaje raditi sve do umirovljenja 1993.

Njen utjecaj na profesionalizaciju psihološkog savjetovanja je velik. Bila je vrlo jasna oko toga da je psihološko savjetovanje puno više od pukog davanja savjeta i da uključuje više od pronalaska rješenja trenutnog problema. Govorila je i o tome kako predosjećaj, intuicija i „osjećaj u želucu“ nisu dovoljni za kvalitetan i profesionalni rad s klijentima. Smatrala je da savjetovanje podrazumijeva stručnu pomoć ljudima da pronađu najbolji izbor za sebe i da naprave promjene koje će im pomoći u kretanju u smjeru u kojem žele ići. U svojoj knjizi The Work of the Counselor (Rad savjetovatelja) govori o povećanoj potrebi za psihološkim savjetovanjem zbog raznih društvenih promjena poput povećane društvene raznolikosti koja utječe na kompleksnost izbora, promjena u obitelji i lokalnoj zajednici koje smanjuju socijalnu stabilnost i razbijanja ustaljenih društvenih uvjerenja. 1941. njeno Sveučilište dobiva sredstva za otvaranje savjetovališta za ratne veterane koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu. Leona Tyler je vodila savjetovalište koje je kasnije preraslo u savjetovalište Sveučilišta.

Primarni fokus u njenim istraživanjima bila je individualnost i 1947. objavljuje knjigu The Psychology of Human Differences (Psihologija ljudskih razlika). Nakon toga se njen interes širi na razvojnu psihologiju. Surađivala je s Florence Goodenough na tekstu Developmental Psychology (Razvojna psihologija).

Tijekom života, objavila je oko 100 znanstvenih članaka i knjiga. Bila je 81. predsjednica APA-e (American psychological association, Američko psihološko društvo) i četvrta žena na toj poziciji. Najznačajnija APA-ina nagrada nazvana je po njoj – Leona Tyler Award. Osim iznimne stručne karijere, Leona Tyler je bila i društveno aktivna kao članica Amnesty International-a, Common Cause-a i drugih mirovnih orgnizacija.

Literatura:

  1. Held, L. (2010). Profile of Leona Tyler. In A. Rutherford (Ed.), Psychology’s Feminist Voices Multimedia Internet Archive. Retrieved from http://www.feministvoices.com/leona-tyler/ Lisa Held
  2. Sheehy, N., Chapman, A. J., & Conroy, W. A. (Eds.). (2002). Biographical dictionary of psychology. Taylor & Francis.
  3. Sundberg, N. D., & Gilmore, S. K. (1994). Leona E. Tyler (1906-1993), Counseling Pioneer.

4. http://faculty.webster.edu/woolflm/tyler.html