MARIE JAHODA (1907-2001)

ZA ZPD PISALA KRISTINA PERIŠIĆ

Marie Jahoda rođena je u Beču 26.1.1907., a umrla je 28.4.2001. u Keymeru u Engleskoj. U 94 godine života, bavila se najviše socijalnom psihologijom. Unatoč tome što je bila izbjeglica, Židovka i žena, Marie Jahoda je izgradila istaknutu znanstvenu karijeru. Zaslužna je za postavljanje temelja za istraživanja psiholoških posljedica nezaposlenosti, psihodinamike rasnih i etničkih predrasuda i psihologije pozitivnog mentalnog zdravlja. Tijekom života primila je mnogo nagrada i priznanja. Osim iznimnog znanstvenog postignuća, pamti se i kao hrabra socijalna aktivistkinja.

Marie Jahoda odrastala je u obitelji u kojoj se cijenilo obrazovanje i koja je bila zainteresirana za umjetnost, posebno glazbu, pa je Marie redovito pohađala muzičke salone koje je organizirao njen stric. Navodno je na jednom od tih salona gost bio i mladi Adolf Hitler, što je ironično s obzirom na kasnija događanja u njenom životu. Naime, većina kopija prvog izdanja njene prve objavljene knjige 1933. godine, „Die Arbeitslosen von Marienthal“, čiji su autori uz Marie Jahodu i Hans Zeisel i Paul Lazarsfeld, spaljena je od strane nacista jer su autori bili Židovi. Ova knjiga i istraživanje o psihološkim posljedicama masovne nezaposlenosti u austrijskom selu Marienthal je imala veliki utjecaj na istraživanja o nezaposlenosti, a Jahodino usmjerenje na istraživanje prirode i posljedica nezaposlenosti na mentalno zdravlje nastavilo se i na ostatak njenog života.

Zbog svojih političkih uvjerenja i političke aktivnosti, Marie je izdržavala kaznu zatvora 1936.-1937. Iz zatvora je puštena zbog intervencije međunarodne zajednice, ali pod uvjetom da napusti zemlju. Postoje dokazi da je zbog aktivne borbe protiv makartizma (en. McCarthyism, provođenje političkih istraga i progona koje je početkom 1950-ih u SAD-u pokrenuo senator Joseph Raymond McCarthy radi onemogućivanja navodne komunističke subverzije) bila i pod istragom FBI-ja. Bila je aktivna članica organizacija koje su se bavile socijalnom promjenom.

Marie Jahoda bila je i prva žena izabrana za predsjednicu najstarijeg službenog odjeljenja Američke psihološke asocijacije (APA) koji i danas postoji pod nazivom Society for the Psychological Study of Social Issues (SPSSI). SPSSI nije imao ženu predsjednicu od osnutka 1936. i kasnije nije izabrana do 1971. Osim toga, bila je i prva žena profesorica na Sveučilištu u Sussexu u Engleskoj (1956-1973) gdje je osnovala Department of Social Psychology (Odsjek za socijalnu psihologiju).

Jahodina knjiga „Current Concepts of Positive Mental Health“ (u prijevodu: „Aktualni koncepti pozitivnog mentalnog zdravlja“) objavljena 1958., važna je knjiga na ovu temu te se Jahoda smatra začetnicom pozitivne psihologije. Zanimljivo je da se engleski rock band nazvao NOJAHODA. Članovi grupe su objasnili da je Jahoda opisala 6 kriterija za pozitivno mentalno zdravlje, od kojih oni nemaju niti jedan. Njihov prvi album je nazvan „Jahoda s Witness“.

O širini njenih interesa govori i njeno zadnje i najnagrađivanije djelo, „Luise Labé: Vierundzwanzig Sonette in drei Sprachen“ izdano 1997., a knjiga se sastoji se od njenih prijevoda na engleski jezik soneta Luise Labé, francuske feminističke pjesnikinje iz 16. stoljeća.

Na pitanje gdje se osjeća kao doma, odgovorila je: „Ako želim biti pretenciozna, mogu reći da sam građanka svijeta. Ali ako želim biti potpuno iskrena, ja sam zapravo izbjeglica bez korijena.“

Literatura:

  1. Christie, A. & Barling, J. (2011). A Short History of Occupational Health Psychology: A Biographical Approach. New Directions in Organizational Psychology and Behavioral Medicine, 7-24. London and New York: Routledge.
  2. Fryer, D. (1986). The Social Psychology of the Invisible: An Interview with Marie Jahoda. New Ideas in Psychology, 4,107-118.
  3. Fryer, D. (1998). The Simultaneity of the Unsimultaneous: A Conversation between Marie Jahoda and David Fryer. Journal of Community & Applied Social Psychology, 8, 89-100.
  4. Petz, B. (ur.) (2005). Psihologijski rječnik. Zagreb: Naklada Slap.
  5. Unger, R. K. (2001). Marie Jahoda (1907-2001). American Psychologist, 56, 1040-1041.
  6. Unger, R. K., Sheese, K. & Main, A. S. (2010). Feminism and women leaders in SPSSI: Social networks, ideology, and generational change. Psychology of Women Quarterly, 34, 474-485.
  7. www.enciklopedija.hr